a
Persoon die alleen door de natuur wandelt

Afvallen door te wandelen

Ben je op zoek naar een toegankelijke, plezierige manier om je gezondheid te verbeteren en af te vallen? Wandelen zou zomaar dé manier voor je kunnen zijn. Bij Optimum Change geloven we in de kracht van eenvoudige, haalbare stappen naar een gezonder leven. Wandelen is een fantastische manier om dit te bereiken, zonder de noodzaak van zware krachttraining of ingewikkelde diëten. In deze blog duiken we dieper in hoe wandelen je kan helpen bij het afvallen, hoeveel je moet wandelen om resultaten te zien, en geven we je praktische tips om dit te optimaliseren.

Helpt wandelen bij het afvallen?

Vaak vragen mensen zich af: “Helpt wandelen echt bij het afvallen?” Er zijn mensen die beweren dat wandelen te weinig doet voor je lichaam, maar het antwoord is een duidelijke Ja! Wandelen is een effectieve vorm van lichaamsbeweging die calorieën verbrandt, je metabolisme verhoogt en zelfs een beetje helpt bij de opbouw van spiermassa. Het mooie aan wandelen is dat het voor bijna iedereen toegankelijk is, ongeacht fitnessniveau. Bovendien vermindert het stress, wat indirect kan helpen bij gewichtsverlies door het verminderen van emotioneel eten.

Hoeveel moet je wandelen om af te vallen?

De hoeveelheid die je moet wandelen om af te vallen, kan variëren afhankelijk van je huidige gewicht, de intensiteit van je wandelingen en je dieet. Een algemeen advies is om te streven naar minimaal 10.000 stappen per dag. Dit is een goede richtlijn, maar meer is altijd beter als het op afvallen aankomt. Combineer je wandelroutine met gezonde eetgewoonten voor het beste resultaat.

10.000 stappen per dag is echt niet zo makkelijk als het klinkt. Hier moet je echt bewust mee bezig zijn wanneer je dit wil halen. Daarom adviseren wij ook niet om direct dit doel te willen halen. Gemiddeld zetten Nederlanders namelijk tussen de 4.000 en 5.000 stappen per dag. Dit aantal verdubbelen is dan een grote uitdaging. Probeer daarom jezelf eens uit te dagen om wekelijks 1.000 stappen per dag meer te wandelen dan je op dit moment doet.

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Naast gewichtsverlies heeft wandelen talloze andere voordelen. Het verbetert je cardiovasculaire gezondheid, versterkt je botten, vermindert stress en verhoogt je energieniveau. Wandelen kan ook een meditatief effect hebben, waardoor je geestelijke gezondheid verbetert.

Tips om je dagelijkse stappendoel te halen

Om je dagelijkse stappendoel te halen, zijn hier enkele tips: 

  • Kies een geschikt tijdstip op de dag dat je consistent kunt volhouden. Start bijvoorbeeld je dag met een korte wandeling en doe ditzelfde direct nadat je thuis komt van je werk. 
  • Streef naar een stevig tempo. Je hoeft jezelf niet in het zweet te werken, maar blijf er lekker de pas inhouden.
  • Gebruik een stappenteller om je voortgang bij te houden. Veel telefoons kunnen dit bijhouden, maar deze heb je wellicht niet altijd in je broekzak. Daarom adviseren wij ook een activity tracker als horloge. Op deze manier kan je makkelijk bijhouden waar je bent in je dagelijkse doel en kan je geleidelijk aan de afstand verhogen.
  • Onthoud dat consistentie de sleutel is. Het is onmogelijk om je dagelijkse doel te behalen, maar wanneer jij vaker wel dan niet je stappendoel behaalt zal dit je dichter bij je doel om af te vallen brengen.

Wandelen en gezonder eten voor echt afvallen

Voor optimaal gewichtsverlies is het essentieel om naast regelmatig wandelen, ook je eetgewoonten onder de loep te nemen. Combineer dagelijks wandelen met een uitgebalanceerd dieet. Waar moet je voornamelijk op letten? Voldoende eiwitten (1,3 tot 1,6 gram per kg. lichaamsgewicht) en voldoende vezels. Maar het allerbelangrijkst is een negatieve energiebalans. Wanneer dit het geval is, ga jij gegarandeerd je doel bereiken! 

Conclusie

Wandelen is een geweldige, laagdrempelige manier om te beginnen met afvallen en je algemene gezondheid te verbeteren. Het vraagt om consistentie, maar de voordelen zijn het meer dan waard. Toch kan je doel naar afvallen nog sneller behaald worden wanneer je dit combineert met de juiste vorm van krachttraining. Bij Optimum Change staan we klaar om je te ondersteunen om deze juiste combinatie toe te passen. We bieden de juiste mix in training en voeding aan én zijn een echte stok achter de deur voor je om dit ook vol te kunnen houden. Plan vandaag nog een kennismakingsgesprek in en laat ons je helpen je doelen te bereiken.