a

Stress voorkomen en/of verminderen

Stress op het werk is voor bijna iedereen een bekend verschijnsel. We komen thuis van het werk, maar in ons hoofd zijn we nog steeds aan het piekeren over die ene onafgemaakte klus. Vanuit een soort schuldgevoel of groepsdruk bekijken en beantwoorden we in de avond nog werkmail en telefoontjes. Dit gaat vaak van kwaad tot erger. We werken thuis langer door en vergeten de balans tussen werk en privé.

Maar wat kunnen we er zelf aan doen om stress op het werk te voorkomen? Lars zocht het voor je uit en deel de belangrijkste tips:

Tip 1: Voorkom Multi-tasking.
Mannen en zelfs vrouwen zijn niet gemaakt om te multi-tasken. Probeer waar mogelijk multi-tasking te voorkomen. Dit gaat ten koste van focus en kan onafgemaakte taken tot gevolg hebben. Probeer alle werkzaamheden ruim in te plannen in je agenda. Schakel bijvoorbeeld je e-mail pop-ups uit en plan in je agenda een vast moment om alle emails te beantwoorden.

Tip 2: Maak zoveel mogelijk taken af waar je aan begonnen bent.
Onafgemaakte taken kunnen zorgen voor stress. Elk onafgemaakt klusje, uitgestelde beslissing of vooruitgeschoven taak veroorzaakt stress. De aandacht van de persoon gaat steeds naar de onafgemaakte acties. Dit veroorzaakt stress en een onrustig gevoel.

Tip 3: Trek tijdig aan de bel wanneer je vast loopt met werkzaamheden.
Durf om hulp te vragen. Één verse blik van een collega kan je vaak verder helpen met je werkzaamheden!

Tip 4: Vermijd zoveel media gebruik in avond.
Het gebuik van telefoon en de computer in de avond kan er voor zorgen dat u toch even dat werkgerelateerd appje beantwoordt en dit kan ook zorgen voor stress. Zet bijvoorbeeld na 8:00 uw telefoon op stil om dit te voorkomen.

Succes!