a

Bereik ook je doel, net als Peter en Lyke

”Vooruitgang is de grootste stimulans om door te gaan. We zagen echt al na een maand resultaten.”

We beseften ons wel dat een heleboel dingen ons makkelijker af zouden gaan als we wat minder zwaar en fitter zouden zijn.

“Het fijnst vinden we het persoonlijke contact en de sfeer.
Je voelt je niet ongemakkelijk als je aan het sporten bent. “

Peter werkt als kok in een restaurant waar ook mensen met een beperking werken. Hij draait er de keuken en begeleidt deels de medewerkers. Lyke heeft een kantoorbaan. Toen ze begon bij Optimum Change voor een gemeente, maar inmiddels bij een omgevingsdienst. Omgevingsdiensten voeren voornamelijk milieuvergunningverlening en milieutoezicht uit voor gemeenten en provincie.

Sinds onze studententijd zijn we allebei kilo’s aangekomen. We vonden het tijd om dat aan te pakken. Ons gewicht begon steeds meer te dwars te zitten in het dagelijks leven. Niet dat we niks meer konden, maar bijvoorbeeld bukken en traplopen waren voor ons al geen favoriete bewegingen. We hebben nooit slecht in ons vel gezeten vanwege ons gewicht. We beseften ons wel dat een heleboel dingen ons makkelijker af zouden gaan als we wat minder zwaar en fitter zouden zijn.

Bewegen deden we al wel in beperkte mate. We houden allebei van wandelen en dat doen we ook al veel sinds we samen zijn. De wandelvakanties in Schotland waren daarbij absolute hoogtepunten! We hebben in Schotland meerdere lange afstandspaden te voet afgelegd (West Highland Way is de mooiste) en ook de hoogste berg van Schotland (Ben Nevis) beklommen. Op die berg hebben we ons ook verloofd.

Qua fitness hebben we vaker abonnementen gehad bij goedkope, massale sportscholen met veel apparaten en weinig begeleiding. We maakten daar de eerste maand gebruik van en daarna niet meer. De reden hiervoor was een combinatie van verschillende factoren: weinig inspirerende ruimtes, geen stimulatie door trainers en vooral ook luiheid vanuit onszelf. We hadden een gebrek aan motivatie en doorzettingsvermogen. We misten de stok achter de deur waardoor we ons doel ook niet behaalden.

Door het ontbreken van die stok versterkten we elkaar soms ook in slechte gewoontes: bijvoorbeeld als de ene zin heeft in chips, zou de ander moeten zeggen dat we dat beter niet konden doen, maar die heeft dan ook zin in chips. Het gevolg is dan dus dat er chips in huis gehaald wordt. We zijn na de zomer van 2018 wel meer gaan bewegen: wielrennen (Peter) en basketballen (Lyke).

Nu heeft ons leven al een paar jaar vastere vormen aangenomen. We zijn ‘echt’ volwassen aan het worden en dus vonden we het tijd om die kilo’s uit onze studententijd er weer af te krijgen. We vonden (en vinden) het getal op de weegschaal niet alles. We wilden ons vooral ook fitter voelen en weer gemakkelijker kunnen bewegen. Er ook wat vlotter uitzien, is een bijkomend voordeel. Sinds januari 2019 zijn we daarom begonnen met het veranderen van ons eetpatroon. Op eigen kracht zijn we toen al wat lichter geworden. Waar het bij andere pogingen misging na de Carnavalsperiode, hebben we in 2019 doorgezet. Dat we daarvoor al wat meer bewogen (wielrennen en basketballen dus) heeft daar positief aan meegewerkt. Het volhouden van een goed leefpatroon om het bovenstaande te bereiken was ons belangrijkste doel.

Wat er in 2019 ook aan bijgedragen heeft dat we wel doorgezet hebben, was onze hoop om ouders te mogen worden. We wilden allebei niet die ouder worden die zijn kind zuchtend en steunend van de grond oppakt, omdat je liever niet bukt. Of die ouder die zijn kind niet kan bijhouden bij een partijtje voetbal zonder te hijgen en zweten. Lyke wilde ook graag met een minder hoog BMI de zwangerschap in, dus nog een paar kilo’s verliezen was fijn.

Via Google zijn we bij Optimum Change terecht gekomen. Het zou ons benieuwen of het niet net als met de andere sportabonnementen weggegooid geld zou zijn. We durfden daarom in eerste instantie ook geen jaarabonnement aan te gaan. Maar Optimum Change was allesbehalve weggegooid geld. Het fijnst vinden we het persoonlijke contact en de sfeer. Je voelt je niet ongemakkelijk als je aan het sporten bent. Iedereen is goed bezig en stimuleert elkaar, niet alleen de trainers – maar ook de changers onderling.

In heb begin hebben we wel even geworsteld. Lyke vond het lastig om voor de spiegel te sporten. En ook wel om te merken dat je van ver moet komen bij de eerste trainingen. Jezelf over de drempel heen zetten om te gaan sporten is moeilijk. Peter vond dat ook het lastigste, vooral als je ’s ochtends vroeg een PT of PGT hebt ingepland. Daarnaast blijven lekkere hapjes en drankjes ons grootste struikelblok.

Vooruitgang is de grootste stimulans om door te gaan. We zagen echt al na een maand resultaten. Niet alleen op de weegschaal, maar ook de oefeningen gingen al makkelijker. Met Joeri als stok achter de deur, werkt het volhouden perfect. We kunnen nog niet zonder die stok, misschien wel nooit. Maar dat die er nu is, doet ons veel. We maken steeds vaker uit onszelf de juiste keuzes. We willen echt onze leefstijl hier blijvend op aanpassen.

Lyke is er trots op dat ze een paar kilo is kwijtgeraakt en daarna zwanger is geworden. Hierdoor ging ze gezonder de zwangerschap in. Tijdens haar zwangerschap is ze iedere week door blijven sporten. De krachtoefeningen hoefden pas tegen het einde aangepast te worden. Twee dagen voor de bevalling was Lyke nog bij Optimum Change om te trainen. De bevalling ging super voorspoedig. Lyke is ervan overtuigd dat dit ook te maken heeft met een fit(ter) lichaam, wel in combinatie met een flinke dosis geluk. In de zwangerschap is ze nauwelijks aangekomen en na de bevalling vlogen de paar extra kilo’s er ook meteen af, terwijl ze niet streng gelijnd heeft (mag ook niet in zwangerschap en met borstvoeding). Het sporten kon ze zes weken na de bevalling weer oppakken en nu (ongeveer 4 en halve maand na de bevalling) is ze weer terug op het niveau van voor de zwangerschap. Sinds januari 2019 is ze ca. 18 kilo afgevallen én heeft ze dus een kind gekregen.

Peter is trots op zijn fittere lichaam. Hij beweegt zich in en om huis en op zijn werk veel makkelijker. Een krat tillen voelt minder zwaar en dat doet hij nu vanuit een juiste beweging. Zijn schouders en bovenarmen zijn breder geworden en dat vindt Lyke ook mooi. In totaal is hij zo’n 24 kilo lichter geworden sinds januari 2019.

De grootste verandering in ons leven is natuurlijk de geboorte van onze dochter Mette. We zitten ineens in een heel ander ritme, maar dat doet ons allebei wel goed. Zo’n ritme is ook handig om jezelf voor wat betreft gezonde keuzes bij de les te houden. Sinds we lid zijn, maken we ook steeds betere keuzes. We merken ook dat we sterker zijn dan we denken. Doordat we zoveel afgevallen zijn, zien we er ook beter uit.

Sport en beweegmomenten inplannen is wel lastiger met een kleine. We wisselen elkaar daarin nu meer af. Verder plannen we de momenten waarop we qua eten even extra genieten nu ook beter. We houden vooraf rekening met een etentje of een avond met hapjes en alcohol bij vrienden. We eten dan de dagen daaraan voorafgaand minder en houden de dag erna ook een soort balansdag. Ook zijn we veel sneller geneigd om iets sportiefs te gaan doen, zoals te wandelen naar de supermarkt of de fiets te pakken om naar de stad te gaan. Maar ook de trap op om de was op zolder te doen of bukken tijdens het in de tuin werken, is iets waar we nu niet eens meer bij nadenken.

Leuk dat we uitgekozen zijn voor Changers van de maand. We willen hier onze personal trainer Joeri voor bedanken!! Hij stimuleert ons op een fijne manier, begeleidt ons top, denkt mee (heel fijn met Lykes zwangerschap), is super betrokken, heeft veel kennis en is bestand tegen Peters flauwe humor.