a

Bereik ook je doel, net als Noya

”Niet teveel ineens willen, maar met kleine stappen steeds een stukje vooruit.”

Optimum Change legt de focus niet alleen op sporten.

“Ik voel me fitter en ben er trots op dat ik
langzaam weet hoe bepaalde oefeningen
uitgevoerd moeten worden en heten.”

Als diabetesverpleegkundige probeerde is zoveel mogelijk aan te sluiten bij de mogelijkheden van de mensen die bij mij op consult kwamen. Elke vooruitgang met betrekking tot een gezonder leven, die iemand zelf doorzetten gaf mij een kik. Ook zocht ik samen met patiënten uit wat zij konden doen om meer te bewegen. Niet teveel ineens willen, maar met kleine stappen steeds een stukje vooruit. Ik denk en hoorde van anderen dat ik best goed was in mijn werk. Ik gaf ook trainingen en les aan de hogeschool. Zelf voelde ik me daar vaak best dubbel bij: een ander goed adviseren en wat doe ik zelf?

Voordat ik bij Optimum Change ben gestart heb ik bij een sportschool gezeten, waarbij ik summier uitleg kreeg over de apparaten en zelf aan de slag moest. Dat werd dus niets: duur abonnement en twee weken geweest. Ik liep er ook verloren rond tussen die slank afgetrainde fanatiekelingen, die ik tegelijkertijd bewonderde. Wel ben ik begonnen met 1x per week yoga en zwemmen. Dit doe ik samen met vriendinnen, dus dat werkt en vind ik ook heerlijk.

Om persoonlijke redenen ben ik een paar maanden geleden met vervroegd pensioen gegaan. Een mooi moment om beter voor mezelf te gaan zorgen en daar hulp bij te vragen en te krijgen. Niet perse om af te vallen (al is dat een leuke bijkomstigheid) maar om fit te worden en vooral te blijven. En zoals eerder gezegd is advies geven makkelijker dan het zelf uitvoeren. Daarnaast hoor je dat veel “ouderen” meer gaan eten en drinken als ze meer tijd krijgen en het samen gezellig hebben.

Het doel om fit te blijven is een bewustzijn dat er altijd al wel was. Alleen is dat niet alleen een kwestie van meer bewegen, maar ook in evenwicht zijn als het gaat om eet- en drinkgewoonten en stilstaan bij hoe je jezelf voelt en wat je beweegt in het leven. Als er dingen in je leven gebeuren, die de balans verstoren, moet je daar “even” prioriteit aan geven. Dan wordt willen soms ook niet willen en kunnen soms niet kunnen….

Optimum Change legt de focus niet alleen op sporten. Mijn coach Sanne probeert zo veel mogelijk aan te sluiten bij mij. Eén keer hebben we zelfs een heel uur zitten praten in plaats van squats en planken uit te voeren. Dat heeft me verder gebracht. Ik weet precies wat ik wil, maar leg de lat te hoog. Vanuit mijn werk ben ik ook nog erg in de modus van: “Nooit met lege handen lopen en het liefst drie dingen tegelijk”.

Sanne remt mij af, waardoor wat ik doe beter gaat. Maar die eigenschap is wel hardnekkig. Ik weet dat ik de stappen beter klein kan houden, maar soms dender ik over mezelf heen. Dan is het goed dat ik daar op gewezen wordt. Ik was meestal en soms nog steeds meer bezig met wat goed is voor anderen.

Uit mezelf zou ik nooit een uur lang allerlei fitnessoefeningen doen. Sanne stimuleert me en geeft goede feedback over mijn houding en waar ik op moet letten, zodat ik mijn spieren echt goed gebruik en het effect niet averechts is. Ik was een echte nitwit. Soms moet Sanne me bepaalde oefeningen nog voordoen. Thuis trainen heb ik gisteren voor het eerst gedaan, dat is er steeds niet van gekomen of ik heb het voor me uitgeduwd. Op dit moment ben ik daar wel trots op.

Ik voel me fitter en ben er trots op dat ik langzaam weet hoe bepaalde oefeningen uitgevoerd moeten worden en heten. Wel worstel ik af en toe nog wel. Het is heel moeilijk om een gezonde leefstijl goed te integreren in je leven. Dat vraagt elke dag aandacht.

Ik denk dat ik nog beter zie waar mijn eigen knelpunten en blokkades zitten. Daarmee dealen is de kunst en dat gaat de ene dag beter dan de andere. Ik merk dat ik het uur met Sanne nu kan benutten om met bewegen bezig te zijn.

Het is fijn dat er op de site allerlei adviezen te vinden zijn op het gebied van voeding.
Al blijf ik benadrukken dat het gaat om de balans tussen gezond bewegen, eten en welbevinden. De kwaliteit van leven is individueel en ieders uitgangspunt. Dat maakt begeleiding op maat dan ook zo belangrijk. Mijn kwaliteit van leven is verbetert doordat ik meer stilsta bij wat ik zelf nodig heb, al moet ik dat vaak nog hardop tegen mezelf zeggen. Optimum Change heeft me daar echt bij geholpen en vooral Sanne!