a

Bereik ook je doel, net als Marcel

”Mijn doel was in eerste instantie: afvallen! En veel ook!”

Ik leef erg onregelmatig, waarbij de verleidingen van ongezonde leefgewoonten continu op de loer liggen.

“Het allerbelangrijkste is dat de trainers er
echt voor jou zijn (en niet voor zichzelf).”

Ik ben Sales Director bij een bedrijf dat actief is in Nederland en België, maar langzaamaan probeert uit te breiden naar andere landen. Ik slaap regelmatig in hotels en eet ook vaak buiten de deur. Ik leef dus erg onregelmatig, waarbij de verleidingen van ongezonde leefgewoonten continu op de loer liggen. En dan ook nog een druk sociaal leven met veel feestjes en weekendjes weg. Voordat ik bij Optimum Change sportte had ik ongeveer 20 jaar een abonnement bij een sportschool. Ik heb periodes gehad dat ik veel ging, maar ook dat ik er nauwelijks kwam of rechtstreeks doorliep naar de sauna. Ik had weinig energie, was snel moe en voelde me gewoon niet lekker. Ik voelde me 20 jaar ouder dan ik werkelijk ben, daar had ik echt last van.

Iedereen die mij een beetje kent weet ik dat ik al heel lang worstel met mijn gewicht en lichamelijke klachten (hernia en runners knee). Na het overlijden van mijn vader (3 jaar geleden) was het eigenlijk alleen maar verder bergafwaarts gegaan, en liep het echt de spuigaten uit. Mijn doel was in eerste instantie: afvallen! En veel ook! Maar door gewicht te verliezen ben je nog niet per se fit. Daar kwam dus het ‘sterker worden en verminderen van lichamelijke klachten’ bij. Wat me tegenhield om mijn doel te bereiken was gebrek aan tijd. Doordat ik altijd onderweg ben en vaak laat thuis kom was het gemakkelijk om een training over te slaan en door te rijden naar huis. Ook angst voor blessures en het verergeren van klachten is belangrijke. Al zou je natuurlijk juist meer moeten sporten om dit te vermijden. Het bekende verhaal van de kip en het ei…

Ik had al ontzettend veel gesport, maar ook verschillende diëten gedaan. Op zich ook wel met resultaat hoor maar het was gewoon lastig om dit vol te houden. Na de tweede training bij Optimum Change was de angst om meer last te krijgen van mijn rug en knie tijdens het trainen veranderd in vertrouwen dat het goed zou komen. Dit vooral omdat alles echt met beleid gaat en ik inzag dat de juiste techniek heel veel betekent.

Het allerbelangrijkste is dat de trainers er echt voor jou zijn (en niet voor zichzelf). Geen enkele training start zonder de vraag ‘hoe gaat het’ en bij pijntjes wordt er ook rekening met je gehouden. Verder wordt er ook gekeken naar hoe je voorgaande en komende week eruitziet. Heb je een beurs of feestje? Wat ga je doen om ervoor te zorgen dat alles in balans blijft?! Verder is de sportruimte ‘veilig’ en train je niet tussen de ‘gewone sporters’. Iedereen komt met hetzelfde doel, resultaat halen. Dat voel je gewoon! Eerlijk is eerlijk, het is er soms wel druk maar gelukkig komt er een tweede ruimte bij.

Het inpassen van een ander eet- en drinkpatroon binnen mijn dagelijkse leven was het meest moeilijk, maar ook tijd vrijmaken om te sporten. Maar misschien het allerbelangrijkste, inzien dat je het echt anders moet gaan doen omdat je anders vastloopt. Hierin heeft Mark van Wijngaarden (fysio) me geleerd om mezelf op de eerste plek te zetten. Daarna is het vooral, de knop omzetten en je omgeving deelgenoot maken van hetgeen je wenst te bereiken. Als je familie en vrienden weten dat je gezonder wil leven en vraagt om het je niet lastiger te maken dan nodig dan is er gewoon meer begrip. Men weet dan waarom je niet meer op alles ja zegt en eigen keuzes maakt. Ik ben dan ook heel trots op mijn gewichtsverlies en de toename van energie die ik nu heb. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen (dat was ik een beetje kwijt) en ben ook beter voor mezelf gaan zorgen.

Momenteel creëer ik 3-4 x per week ruimte om te sporten. Dat is 2x bij Optimum Change en 2x voor mijzelf. Zowel mijn gezin als collega’s weten dit en respecteren dit ook. Dit betekent dat je het op andere momenten (soms ‘s avonds of in het weekend) wat drukker hebt maar dat heb ik er graag voor over. Verder ben ik dus veel bewuster bezig met wat ik eet en drink. Ik dacht dat mijn leven dan een stuk minder leuk zou zijn, maar heb hier een goede balans in gevonden.