a

Bereik ook je doel, net als Cheryl

”Tuurlijk ben ik blij dat ik zoveel ben afgevallen, maar het mentale stukje heeft voor mij alles overwonnen.”

Het moment veranderde voor mijzelf echt toen ik in augustus 2020 een gesprek had met meerdere collega’s. Een van mijn collega’s raadde Optimum Change aan waardoor ik mijzelf direct heb ingeschreven.

“Alles binnen de sportschool is zo open en eerlijk, iedereen doet normaal tegen elkaar en geeft een veilig gevoel, juist wat je in het begin nodig hebt wanneer je aan jezelf wilt werken.”

In september 2020 ben ik begonnen met sporten bij Optimum Change. Mijn leven, voordat ik bij Optimum Change begon, was eigenlijk heel standaard. Ik ging naar mijn werk bij de Jumbo toe, waar ik werkte als planner, deed leuke dingen met vrienden en familie en dat was het wel zo’n beetje. Wat ik mijzelf nog van die tijd kan herinneren was eigenlijk dat ik altijd moe was, maar dat is ook niet gek als je weet hoe ik er in 2020 uit zag.

Voordat ik bij Optimum Change begon deed ik eigenlijk al jaren niet meer aan sporten. Voorheen was ik heel actief met basketballen, maar toen ik in 2013 een relatie kreeg werd dat eigenlijk een heel stuk minder. Toen ik halverwege 2020 deze relatie verbrak was ik eindelijk weer een soort van ‘vrij’ om te doen wat ik wilde én ben ik gaan zoeken naar een geschikte sportschool. Hier heb ik vrij lang over gedaan, omdat ik telkens uit kwam bij groot opgezette sportscholen en op dat moment durfde ik die drempel niet over.

Het moment veranderde voor mijzelf echt toen ik in augustus 2020 een gesprek had met meerdere collega’s. Een van mijn collega’s raadde Optimum Change aan waardoor ik mijzelf direct heb ingeschreven. Uiteindelijk een intakegesprek gehad bij Dennis en direct getekend, omdat ik wist dat als ik níét zou tekenen ik nooit meer terug zou komen en ik eigenlijk wel heel graag wilde afvallen. De reden dat ik dit wilde is, omdat mijn overgewicht inmiddels levensgevaarlijk was en zelfs collega’s, vrienden en de huisarts zich zorgen maakten.

Eigenlijk wilde ik dit zelf al extreem lang, maar ik zette nooit door, omdat ik bepaalde negatieve geluiden uit mijn omgeving had op dat moment. Het moment dat ik in augustus 2020 mijzelf realiseerde dat ik de negatieve objecten in mijn leven achter mij had gelaten en ik nu kon doen wat ik wilde gaf mij ineens het zelfvertrouwen en de motivatie dat ik er daadwerkelijk iets aan kon doen, met in mijn achterhoofd, dat als het niet lukt ik altijd nog de medische molen in zou kunnen gaan.

Op maandag 18 september 2020 heb ik mijn eerste coachingsmoment gehad met Sanne en, in tegenstelling tot wat er normaliter wordt gedaan, gingen we na het kennismakingsgesprek, foto’s maken en de kleine mobiliteitsweergave direct de zaal in. Dat moment dat ik door de deur heen liep en bang was wat anderen zouden denken was enorm hoog, maar eigenlijk kan ik mijzelf niet herinneren dat er iemand raar keek of een oordeel zou hebben. Op deze dag had ik direct het idee, oké, ik heb een goede keuze gemaakt en wat er ook gaat gebeuren, we gaan deze uitdaging aan en het gaat helemaal goed komen samen met Sanne én Elise.

Ik ben nu bijna anderhalf jaar bezig en merk dat ik het steeds leuker begin te vinden. Waar ik in het begin momenten heb gehad dat ik in de auto zat en dacht, ik wil niet meer, ik ga weg, heb ik die momenten op dit moment nog vrij weinig. Alle mensen die hier sporten (en werken) zijn zo fijn, open minded en je bouwt een band met mensen op. Daardoor merk je ook dat er vriendschappen ontstaan tussen mensen die sporten en medewerkers en dat dat een dierbaar bezit is.

Het leuke, en misschien vond ik dat ook wel het gekke in het begin, is dat iedereen op de één of andere manier weet wie je bent. Soms komen er mensen naar me toe die allerlei dingen vragen of mij complimenten geven (wat ik enorm lief vind, maar ik vind het oprecht lastig om daarop te reageren).

Alles binnen de sportschool is zo open en eerlijk, iedereen doet normaal tegen elkaar en geeft een veilig gevoel, juist wat je in het begin nodig hebt wanneer je aan jezelf wilt werken.

Het is soms moeilijk te bevatten dat ik al 70 kilo kwijt ben, maar het is soms nog moeilijker te bevatten dat mensen je anders behandelen als je zwaar overgewicht hebt. Het punt is dat ik nog steeds dezelfde persoon ben, maar waar ik eerst mezelf wilde wegcijferen om niet in het middelpunt van de belangstelling te staan, weet ik nu ook dat ik er mag zijn. Iedereen weet dat overgewicht fysieke problemen met zich meebrengt, maar mentaal brengt het misschien nog wel véél grotere problemen met zich mee. Ik ben blij dat ik dat stukje voor mezelf heb overwonnen. Tuurlijk ben ik blij dat ik ook zoveel ben afgevallen, maar het mentale stukje heeft voor mij alles overwonnen het geeft aan dat ik er mag zijn en dat ik gewaardeerd word om wie ik ben.

Verder wil ik alle lieve mensen hier meegeven dat wat er ook gebeurt in het leven je zelf de regie in handen hebt en dat je elk moment van de dag kan beslissen dat je iets anders wilt gaan doen. Het gaat met vallen en opstaan, maar onthoud wel dat, in the end, alles goedkomt. Als we weer mogen knuffelen zijn er zeker personen die een dikke knuffel gaan krijgen, ongeacht wat er soms op mijn t-shirt staat.