a

Weinig slapen – Veel eten?

Minder slaap is in het algemeen een slecht idee. Steeds meer onderzoek laat zien dat milde slaap restrictie – met name op consistente basis – negatieve gevolgen heeft. Om er een paar te noemen: minder vet verlies en meer spier verlies, een hogere energie inname en slechtere focus.

In een actuele studie waarin 11 studies werden gecombineerd werd gekeken naar hoeveel kcal mensen meer eten wanneer ze minder slapen. Ook werd gekeken naar de inname van vet, koolhydraten & eiwitten. De meeste studies hielden 2 groepen aan waarvan er één 5 uur sliep per nacht en de andere groep 8 uur per nacht. De resultaten hiervan waren opmerkelijk.

    Mensen die minder slapen hadden een hogere calorie inname van 385 kcal per dag, wat gelijk staat aan een hamburger! Daarnaast zagen ze ook dat de groep die minder sliep minder energie verbruikten gedurende de dag. Dit zou je in eerste instantie niet verwachten aangezien de groep die minder slaapt natuurlijk minder lang in bed ligt en dus waarschijnlijk ook meer zou bewegen. Toch gaat je lichaam met een slaaptekort proberen om wat energie te besparen gedurende de dag.

    Er werd ook meer vet ten opzichte van eiwit gegeten bij de groep met minder slaap wat mogelijk komt doordat mensen eerder kiezen voor een stuk pizza dan een mager stukje vlees. Dat je deze “slechtere” keuzes maakt komt waarschijnlijk doordat je wilskracht vermindert bij een slaaptekort. Je zult het vast wel herkennen dat je wanneer je moe bent veel eerder voor de makkelijkere maar minder goede keuze gaat. Het is veel moeilijker om “nee” te zeggen tegen verleidingen.

    Als je consistent minder slaapt, kan dit mogelijk leiden tot een overconsumptie van een paar duizend calorieën per week met als gevolg: een substantiële vet toename. Goed en lang genoeg slapen is dus essentieel bij het volhouden wanneer je een afvaldoel hebt!

    Om resultaat te boeken is het dus erg belangrijk om een brede visie te houden en je niet blind te staren op alleen je voeding aanpassen. Wil je hier graag mee geholpen worden? Wij staan voor je klaar!

    Voor tips om beter en meer te slapen kun je onze blog met slaaptips lezen: https://www.optimumchange.nl/blog/mind/slaaptips/