a

Wegen tijdens de feestdagen?

Je bent bezig met het verliezen van gewicht en dan komen de feestdagen eraan. Allemaal lekker eten, maar jij hebt je voorgenomen om jezelf in te houden en dus geniet je met mate. Met goede moed ga je de volgende ochtend vervolgens op de weegschaal staan en tot je grote schrik is je gewicht hoger. Al die moeite voor niks dus?

    Het is goed om te weten dat je lichaam bij elke gram aan koolhydraten 4 gram aan vocht vasthoudt. De kans dat je meer koolhydraten eet tijdens de feestdagen dan normaal is redelijk groot. Daarnaast bevat het eten ook flink wat zout, wat ook zorgt voor het vasthouden van vocht. Dit zegt verder niks of je daadwerkelijk vet verloren hebt. Je vochtbalans wordt ook nog eens beïnvloed door stress, dus als je verantwoordelijk bent voor het organiseren van een kerstdiner dan kan de factor stress ook meespelen. Daarnaast word je gewicht ook nog beïnvloed door de maag- en darminhoud en glycogeen in je lever en spieren. Dit alles zorgt ervoor dat je geen conclusies kan trekken of je vet verloren bent op basis van dagelijkse fluctuaties (schommeling) van je lichaamsgewicht.

    Het heeft dus geen zin om je tijdens de feestdagen te wegen aangezien je ervan uit kan gaan dat de weegschaal omhoog zal schieten. Zie dit alleen niet als een reden om helemaal los te gaan met de feestdagen. Geniet met mate en je zult snel weer terug op je oude gewicht zijn als je na de feestdagen meteen weer je normale eetpatroon oppakt.