a

Waarom vitamine supplementen?

Weinig energie? De oorzaak kan mogelijk liggen bij een tekort aan vitamine! Vanuit Optimum Change zijn we van mening dat supplementen niet essentieel zijn voor een gebalanceerd voedingspatroon, maar wel een mogelijke aanvulling kunnen zijn. De supplementen die we aanbieden lichten wij hieronder even kort toe.

Magnesium
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, zoals groenten, noten, melk/melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Mocht het voedingspatroon niet toereikend zijn om voldoende magnesium binnen te krijgen dan kunnen er gezondheidsklachten ontstaan, zoals vermoeidheid en spierkrampen. Magnesium heeft een mogelijk positief effect op spierfuncties, botten, tanden en slaap. Bij een tekort is het verstandig om extra in te nemen. De algemene richtlijn voor mannen vanaf 18 jaar ligt op 350 mg en voor vrouwen op 300 mg per dag.

Omega 3
Uit onderzoek blijkt dat het eten van een portie vis per week samenhangt met een lagere kans op sterfte aan hartziekten. Dit wordt ondersteund door onderzoek naar supplementen met visvetzuren, waaruit blijkt dat een inname van 1 gram per dag van EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten verkleint met ongeveer 10% bij personen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten.

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk in je voedingspatroon en helpen met vet verliezen en het opbouwen van spiermassa. Door 3 keer per week vette vis te eten (zalm, ansjovis, makreel, sardine, haring, etc.) krijg je ruim voldoende omega-3 binnen. Als het je niet lukt om 3 keer per week vette vis te eten, is het advies om omega-3 extra in te nemen.

Multivitamine
Een sporter verbruikt dagelijks meer energie dan de gemiddelde mens en kan hierbij gesteund worden door toevoeging van extra vitamines en mineralen in het voedingspatroon. Als je de zekerheid wil hebben dat je alle vitamines en mineralen in voldoende mate binnenkrijgt kun je als aanvulling op je voeding een multivitaminen gebruiken.  Bij sommige vitamines of mineralen kan langdurig gebruik schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel vitamines je uit je voeding haalt, zodat je weet of je dit nog mogelijk aan moeten vullen met supplementen.

Vitamine D
Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en tijdens de groei worden vastgelegd in de botten en tanden. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in standhouden van een goede spierfunctie.  Verder is vitamine D van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 jaar moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.

Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het voedingscentrum adviseert om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Daarnaast krijg je vitamine D binnen als je eet volgens de Schijf van Vijf, met in ieder geval halvarine of margarine, vloeibaar bak- en braadvet en vette vis.

Hoe kom je erachter of je te weinig vitamine via je voeding binnen krijgt?
Het is mogelijk om uit te zoeken of je vitaminetekorten hebt. Je kan bij het voedingscentrum een eetdagboek invullen en dan kan je precies zien of je voldoende vitamines binnen krijgt uit je dagelijkse voeding.  Dit kan je, indien nodig, aanvullen met voeding of suppletie.

Eetmeter

 Wil je supplementen bestellen? Klik dan hier 

Bron: Voedingscentrum.nl