a

Waarom het goed is om minder vlees te eten?

Nederlanders eten te veel vlees. Verwacht wordt dat de vleesconsumptie in 2050 gaat stijgen met 70%. Dit gaat ten koste van onze gezondheid en het klimaat (ontbossing). Wat vaker een dag minder vlees en vis eten heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Het is niet nodig om volledig vegetarisch te eten, want vleesarm eten is juist duurzamer dan vleesloos eten. Als je al één hele dag in de week geen vlees eet dan doet dat al wonderen.

Wat bespaar je als je, als je één dag per week geen vlees eet gedurende een heel jaar:

  • 1000 liter water (irrigatie voor productie veevoer, veehouderij en productie van vlees)
  • 565 km autorijden (verminderen uitstoot broeikasgassen)
  • 6 kilo aan vlees

Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van vlees de afgelopen jaren is gedaald van 105 naar gemiddeld 98 gram vlees per dag. Het grootste nadeel is dat bijna de helft (48%) van het vlees dat Nederland consumeert bestaat uit bewerkt vlees. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de gezondheid (verhoogde kans op diabetes of kanker) als het klimaat.

Advies:

Het Voedingscentrum geeft hierbij het volgende advies betreft het eten van vlees:

  • Niet meer dan 500 gram vlees per week eten:
  • Waarvan maximaal 300 gram rood vlees (rundvlees/ varkensvlees).

Voorbeeld weekindeling:

  • 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip (gevogelte).

Onze Challenge:

Wat wij van je gaan vragen is erg simpel, namelijk: Eet één dag in de week vegetarisch.

Dus één gehele dag geen vlees eten, maar kiezen voor andere verantwoorde recepten. Meerdere van onze coaches zijn hier al mee gestart en vinden het juist leuk om hier bewust mee bezig te zijn en merken dat ze hierdoor nog gevarieerder gaan eten. Doe jij ook mee?

Vergroot je inzicht met koken en laat je verrassen met heerlijke nieuwe recepten! Geniet van het vegetarisch eten en je gaat merken dat je het vlees niet eens mist. Kijk op onze blog voor vegetarische ideeën en houd onze Facebookpagina in de gaten voor meer vegetarische recepten! Je kunt natuurlijk altijd bij je coach terecht voor vragen over dit onderwerp of tips voor recepten.

Weetje: Productie van kippenvlees heeft de minste invloed op het klimaat, rundvlees het meeste.