a

Veel gemaakte fouten in de sportschool

Wij zien als personal trainers vaak dingen fout gaan in de sportschool: mensen die niet het maximale uit hun training halen doordat ze ergens de mist in gaan. Hieronder licht ik een aantal veelvoorkomende fouten toe.

Overslaan van een warming up:
De sportschool binnenlopen en meteen voluit gaan tijdens je training; het is vragen om blessures! Een goede start van je workout begint met een goede warming-up. Op deze manier worden je spieren lekker warm.

Ons advies:
– Doe eerst een algemene warming up waarbij vooral focust om je lichaamstemperatuur omhoog te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roeien, hardlopen of traplopen.
– Doe per oefening die je doet minimaal 2 warming up sets met wat minder gewicht dan je werksets. bijvoorbeeld: Wanneer je 60kg kan squaten warm je op met een setje 30kg en van 45kg.

Te weinig rust nemen:
De rustmomenten tussen je momenten van inspanning zijn er niet voor niks. Te weinig rust kan leiden tot een verminderde prestatie en verslechtering van de techniek door vermoeidheid, wat uiteindelijk leidt tot minder resultaat.

Ons advies:
Bij zwaardere oefeningen waarbij je meerdere spieren tegelijk gebruikt zoals de squat, deadlift en de hipthrust neem je wat langer rust tussen de setjes. Dit kan variëren van 1 tot 5 minuten afhankelijk van je niveau. Hoe meer ervaren je bent hoe meer rust je pakt.

Slechte uitvoering van de oefening:
In het begin van je trainingscarrière hoort 100% de focus te liggen op de juiste manier de oefeningen uitvoeren. Langzaam gewicht toevoegen komt pas later in het traject voor. Daarnaast heb je nog niet zo’n hoge trainingsbelasting nodig om progressie te boeken. Laat dus nooit de techniek van de oefening ten koste van het gewicht dat je gebruikt.

Van het ene programma naar het andere programma stappen:
Wat erg vaak fout gaat is dat mensen te vaak van oefeningen wisselen waardoor ze continu bezig zijn met het leren van de techniek van oefeningen. Hierdoor vindt er minder progressie plaatst dan wanneer je voor een langere periode een programma volgt.

Ons advies:
– De duur van een programma is heel individueel. Wanneer je nog bezig bent met het leren van de bewegingen heb je vaak wat sneller behoefte aan een nieuw programma.
– Wanneer je de oefeningen beheerst die het effectiefste zijn voor jou doelstelling is het verstandig om deze voor een langere periode te gaan uitvoeren zodat je hier wekelijks beter in wordt.

Buikspieren trainen om je buikje kwijt te raken:
“Welke oefeningen voor mijn buik kan ik het beste doen om een sixpack te krijgen?”. Deze vraag wordt mij behoorlijk vaak gesteld en helaas moet ik je teleurstellen. Met alleen maar buikspieroefeningen komt dat wasbord niet tevoorschijn. Wil je een sixpack? Om die buikspieren zichtbaar te krijgen, heb je een laag vetpercentage nodig. Dit betekent afvallen, oftewel meer verbranden dan dat je binnen krijgt en dit gebeurd voornamelijk met je voedingsinname en in mindere mate door je training.