Pareto-principe

Het Pareto-principe wordt ook wel de 80-20 regel genoemd. Deze regel is geconstateerd door de econoom Vilfredo Pareto. Hij stelde vast dat 80% van de rijkdom in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking. Later werd ontdekt door Joseph Juran dat deze verhouding op veel vlakken voorkomt en werd het Pareto-principe vastgesteld: 80% van de uitkomsten worden verklaard door 20% van de oorzaken. Het is een algemene regel en de cijfers moeten niet te letterlijk genomen worden, maar het idee is dat een klein deel van onze inspanning zorgt voor een groot deel van de uitkomsten. Zo zie je bijvoorbeeld dat 20% van de auto’s zorgen voor ongeveer 80% van de gereden kilometers, 20% van de medewerkers voor ongeveer 80% van het ziekteverzuim, etc. Hoe kun je dit principe nu toepassen op het gebied van trainen, bewegen, voeding en productiviteit?

    Trainen
    Het Pareto-principe kun je bijvoorbeeld toepassen op het gebied van trainen als de focus ligt op spiergroei. Ga je meerdere keren per week consistent naar de sportschool om een half uur effectief aan krachttraining te doen? Dan ben je goed bezig, want hier ga je al een groot deel van de mogelijke progressie mee benutten. Sta je meerdere keren per week 2.5 uur in de sportschool te kijken? Dan kun je in ieder geval al flink wat tijdwinst boeken door de trainingstijd door de helft te doen. Daarnaast gaat het voor je progressie weinig uitmaken; immers zorgt 20% van de inzet al voor 80% van het resultaat. Het kan zelfs contraproductief werken als je zoveel oefeningen doet en je huidige leefstijl er niet naar is. Word je elke ochtend moe wakker, ervaar je veel stress van je baan en is je eetpatroon ook niet optimaal? Dan kan het zomaar eens zijn dat je meer progressie gaat zien door minder te doen omdat je belastbaarheid het niet toelaat. Er wordt ook onderschat hoeveel progressie je kan maken met wekelijks 2 keer een uur trainen als je dit consistent en optimaal doet. Belangrijk hierbij is dat je techniek natuurlijk goed is en je wel progressie blijft maken op de langere termijn in bijvoorbeeld de hoeveelheid herhalingen of het gewicht.

    Bewegen
    Ook op het gebied van beweging kun je het Pareto-principe toepassen. Veel pijnklachten ontstaan door beweegarmoede. We hebben tegenwoordig steeds vaker sedentair werk waar we per auto of openbaar vervoer naar toe reizen waardoor we dagelijk steeds minder bewegen. Als je kan zorgen dat je 20% van de tijd in beweging bent, maakt het verder helemaal niet meer uit dat je die andere 80% zittend of liggend doorbrengt. Zitten is niet per sé slecht, als er maar voldoende beweging tegenover staat. Probeer naast het sporten dus dagelijks meerdere keren kleine stukjes te wandelen en je zult zien dat je minder pijnklachten gaat ervaren.

    Voeding
    Op het gebied van voeding kan het Pareto-principe ook toegepast worden. Ga je naar kijken naar gezondheid dan wordt de regel omgedraaid: Als je zorgt dat 80% van jouw voeding bestaat uit onbewerkt voedsel met voldoende eiwitbronnen, groentes en fruit dan maakt de andere 20% minder uit. Je kunt dan zo nu en dan zeker een keer een taartje eten of een biertje drinken als de basis maar in orde is! Als je op deze manier gevarieerd eet zul je niet snel een vitamine- of mineralen te kort hebben. Dit gaat op de langere termijn ook voor meer resultaten zorgen dan dat je 100% van de tijd strict bent. Er komt namelijk dan ook ooit een keer een moment waarop je toch gaat zondigen en dan zal het waarschijnlijk niet met mate zijn maar voor de volle 100%. Je kunt dus stellen dat als je maar 20% van de tijd zondigt dat het dan voor 80% voor het resultaat zorgt. Balance is key!

     Productiviteit
    Ook voor je productiviteit geldt het Pareto-principe: 80% van de resultaten komen van 20% van je activiteiten. Mensen die erg productief zijn weten welke activiteiten de meeste resultaten geven. Focus je daarop en negeer de rest zo veel mogelijk. Als je het grote plaatje verliest en te veel op de details gefocussed bent, gaat dat ook ten koste van de productiviteit en het resultaat. Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg ontspanning in je dag in te bouwen. Ook hier kun je het principe weer aanhouden: Als je zorgt dat je 20% van de tijd ontspannende activiteiten doet zal je productiviteit er niet onder leiden en is het op de langere termijn ook beter vol te houden.

    Uiteindelijk is het belangrijk dat je je eerst focust op het grote plaatje en niet te veel op de details. Wanneer je dat doet kun je het Pareto-principe toepassen op alles: 20% van de inzet voor 80% van de uitkomsten!