a

Hoe kom ik uit mijn vakantieritme?

Het kan even zoeken zijn, het ritme na de vakantie. Tijdens de vakantie heb je immers een ander ritme en de kans is groot dat je de teugels wat hebt laten vieren. Niets mis mee, want vakantie is vooral om te genieten en bij te komen zodat je er daarna weer extra goed tegenaan kunt gaan.

We geven je vier tips om je ritme na je vakantie snel weer op te pakken.

  Tip 1: Maak een weekplanning
  Gebruik een weekplanner! Zo kan je van tevoren al nadenken wat je op welke dag gaat doen. Het brengt rust in je hoofd en je komt minder snel voor verrassingen te staan.

  Tip 2: Prik vaste dagen voor vaste dingen
  Bedenk op welke dagen je bijvoorbeeld het beste kunt gaan sporten. Is dat op dinsdag, omdat je dan een uurtje eerder klaar bent met werken? Of de maandagavond, om meteen de spits van de week af te bijten? Benoem vaste dagen voor vaste dingen. Dit hoeft dus niet alleen sport te zijn. Zo is de zondag bijvoorbeeld ook een fijne dag om de weekplanning (tip 1) te maken en alvast boodschappen te doen. Zo komt het ritme na de vakantie echt wel terug!

  Tip 3: Schrijf doelen op
  Wat wil je precies gaan bereiken? Wil je vaker gezond eten? Wil je meer stappen zetten op een dag?

  Door een doel niet alleen te bedenken, maar ze ook daadwerkelijk op te schrijven haal je ze dichterbij. Houd je doelen er dan bij als je een weekplanning gaat maken, zodat je gericht aan deze doelen kunt werken. Maak het doel specifiek, meetbaar en geef aan wat het resultaat ervan is.

  Er zijn altijd doelen te bedenken!

  Tip 4. Pas op voor een sociale jetlag in het weekend
  Ga je in het weekend later naar bed dan door de weeks? Zet je geen wekker? Dan kan je op maandag wel eens last hebben van een sociale jetlag. Eigenlijk gebeurt dan hetzelfde als na de vakantie: je bent even je ritme kwijt, waardoor het meer energie kost om het op te pakken. Aangezien je nog probeert te werken aan je ritme na je vakantie, is het misschien niet handig om je ritme de eerste weekenden na de vakantie om te gooien. Probeer een middenweg te vinden, bijvoorbeeld door wel een wekker te zetten maar een uur later dan normaal.