a

Hoe ga je verantwoord om met etentjes?

Is je doel om gewicht te verliezen, maar wordt dit verstoord doordat je regelmatig buiten de deur eet? Wees niet getreurd. Door verstandig om te gaan met uit eten kun je nog steeds je doel bereiken en tegelijkertijd blijven genieten!

Een veelvoorkomende fout die mensen maken is uit eten zien als iets wat ‘slecht’ is voor gewichtsverlies en het daardoor niet uitmaakt wat je eet. Toch zit er een enorm verschil in tussen helemaal losgaan bij een All You Can Eat restaurant of het eten van een verantwoord drie- gangen menu. Ben je iemand die regelmatig buiten de deur eet, maar dit lastig vindt te combineren met je doelen? Dan zijn de volgende tips iets voor jou!

  • Probeer overdag een buffer aan calorieën te maken door je snacks te laten staan of te vervangen door caloriearme tussendoortjes, zoals fruit en/of snackgroente.
  • Kies voor lichtere maaltijden die dag. Blijf wel volledige maaltijden eten om te voorkomen dat je met enorme honger aan tafel gaat die avond, dit zal namelijk een averechts effect hebben. Voorbeelden van lichte maaltijden die weinig calorieën bevatten, maar wel goed verzadigen zijn bijvoorbeeld: een zelfgemaakte salade, soep, kwark/hüttenkäse met fruit, rijstwafels met magere vleeswaren, een eiwitshake en/of gerookte kip met snackgroente.
  • Je zou je energieverbruik die dag kunnen verhogen door te gaan trainen. Een thuis- workout met lichaamsgewicht is een efficiënte manier om toch spiergroei te stimuleren en wat calorieën te verbranden. Daarnaast kun je de gehele dag door meer bewegen. Pak bijvoorbeeld de fiets naar het werk of ga een stuk wandelen in de pauze.
  • Drink veel water, thee, koffie of light frisdranken tijdens het eten.
  • Het focussen op de maaltijd is belangrijk voor verzadiging. Tijdens sociale gelegenheden eten mensen automatisch een stuk meer, omdat ze meer afgeleid zijn.
  • Probeer zoveel mogelijk het gefrituurde eten en bijgerechten als brood en sausjes te laten staan aangezien deze veel calorieën bevatten en je niet snel vullen.

Tijdens het etentje kun je ook bewuste keuzes maken. Leg in eerste instantie de focus op eiwit- en vezelrijke producten. Opties voor een verantwoord voorgerecht zijn: een soep op basis van groente, een salade, carpaccio of vitello tonato. Dit zijn voorgerechten met veel eiwitten en/of vezels en weinig calorieën die toch goed vullen.

Ben je echt een zoetekauw en verheug je je het meest op de toetjes? Ga dan voor een verantwoord hoofdgerecht, zoals bijvoorbeeld een mager stuk vlees/vis met bijgerechten als groentes, rijst of aardappelen. Als je niet zo’n toetjes-mens bent, kies dan een favoriet hoofdgerecht en sla de toetjes over.

Uiteindelijk wil je natuurlijk wel blijven genieten. Met deze tips moet dat zeker lukken en kun je ondertussen gewoon je doelen nog behalen!