a

Goede voornemens

Het einde van 2019 is in zicht en we gaan een nieuw decennium in. Ben jij er dit jaar niet in geslaagd om je goede voornemens vol te houden? Gelukkig ben je dan niet de enige, want onderzoek toont aan dat 80% van de goede voornemens al falen in februari van het nieuwe jaar. 2020 zal geen makkelijker jaar worden dan 2019 om je doelen te behalen, dus hoe ga je ervoor zorgen dat je dit jaar wel slaagt?

    Bijna iedereen stelt wel goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar denk jij er ook echt goed over na of je ook echt de moeite ervoor wil doen én hoe je dat dan gaat doen? Goede voornemens zijn doelen die je altijd wil, alleen waar je pas vanaf 1 januari aan gaat werken. Je moet je afvragen of de goede voornemens die je hebt, ook doelen zijn waar je ook echt aan wil werken. Iedereen wil wel wat afvallen, gezonder zijn, er beter uitzien, etc. maar het feit dat je nu nog geen actie onderneemt en er mee wacht tot het nieuwe jaar ingaat zegt al iets over je motivatie. Sta eens stil bij de goede voornemens of je er ook dingen voor wil laten en wat er gaat veranderen als je eenmaal het doel bereikt hebt.

    Mocht je dat gedaan hebben en nog steeds een doel hebben waar je komend jaar mee aan de slag gaat, ga dan eens na wat voor doel je hebt: is het een einddoel zoals x aantal kg wegen, een sixpack hebben of een marathon lopen? Wat gaat er dan veranderen zodra dat doel bereikt is? Ben je dan klaar of ga je weer een nieuw doel stellen?

    Onderzoek toont aan dat het focussen op een eindpunt voor minder motivatie zorgt dan dat je focust op de weg naar het doel toe. Dit is ook een reden waarom winnaars van een miljoenenbedrag bij een loterij uiteindelijk hier niet gelukkiger van worden, terwijl het proces van het verdienen van een miljoen wel zorgt voor meer geluk bij mensen. Het focussen op een einddoel wordt ook wel een statische mindset genoemd, terwijl het focussen op het proces een groei mindset genoemd wordt.

    In plaats van een einddoel te stellen kun je dus beter een procesdoel stellen. Hierbij ga je de focus leggen op een plan van aanpak voor je doel. Is je doel bijvoorbeeld om een x aantal kg af te vallen in het komende jaar? Ga voor jezelf na wat jij nodig hebt om dit doel te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld doelen stellen als het komende jaar minstens 1x p.w. naar de sportschool te gaan, bij elke maaltijd een portie groente of fruit eten en op vaste tijden naar bed gaan zodat je minstens 7 uur slaapt elke nacht.
    Het verschil zit erin dat je nu voldoening gaat halen uit het proces in plaats van dat je pas die voldoening hebt zodra het doel bereikt is (als dat al lukt). Faal je een keer? Zie dit dan als een leermoment in plaats van een obstakel. Analyseer de situatie en bedenk een plan voor de volgende keer dat er een vergelijkbare situatie is. Wat kun je dan doen om wel te slagen?
    Focussen op het einddoel zorgt dus voor minder motivatie dan dat je focust op de dingen die je moet doen om er daadwerkelijk te komen. Pas een groei mindset toe op je doelen en focus je op het nu in plaats van op de toekomst als je komend jaar je goede voornemens wil laten slagen!