a

Gewoontes aanleren, afleren of vervangen?

Je kent het wel; even snel je telefoon checken, naar je pols kijken terwijl je horloge niet om hebt of automatisch de lichtschakelaar omzetten. Dit zijn allemaal handelingen die allemaal op de automatische piloot worden uitgevoerd. Je hoeft er niet over na te denken, het gaat gewoon vanzelf. Dit zijn voorbeelden van gewoontes, maar wat zijn nou gewoontes?

Een gewoonte is geautomatiseerd gedrag dat weinig denkkracht vereist, zonder emotie wordt uitgevoerd, en vaak onopgemerkt voorbij gaat. Een bepaalde gedraging vormt wordt al een gewoonte genoemd, wanneer het minstens 1x per week plaats vindt.

  Gewoontes komen niet plots uit de lucht vallen, het zijn eigenlijk ingesleten gedragspatronen. Die gedragspatronen ontwikkel je zonder dat je er bewust van bent. Je gewoontes ontstaan door dingen regelmatig te doen. Op een bepaald tijdstip, plek, in reactie op een gebeurtenis, enz. Door de herhaling worden gedragingen op een gegeven moment onderdeel van je doen en laten; en dus een gewoonte.

  Iedereen heeft goede gewoontes, maar ook minder goede gewoontes. Bijna de helft van wat we dagelijks doen, is gewoonte-gedrag. Daarom is het belangrijk dat dit vooral goede gewoontes zijn. Wil je minder slechte gewoontes, dan gaat dit het makkelijkst door ze te vervangen door goede gewoontes. Het afleren van een slechte gewoonte is namelijk lastiger.

  Enkele tips die daarbij kunnen helpen zijn:

  • (H)erken je (slechte) gewoontes

  Bijvoorbeeld:  Richt je kelder anders in, hierdoor ben je langer opzoek naar producten die je onbewust pakt, of; vervang de achtergrond van je telefoon, zo wordt je bewuster hoe vaak jij jou telefoon gebruikt.

  • Zorg dat je gewoontes doorbreekt met wat anders, hierdoor wordt je bewust van je gewoontes.

  Bijvoorbeeld: ; Je komt thuis van je werk en je hebt trek, als slechte gewoonte pak je een handje drop. De goede gewoonte kan dan worden om een handje tomaatjes te pakken.

  • Nieuwe gewoontes koppelen aan dagelijkse gebeurtenissen op hetzelfde tijdstip.

  Bijvoorbeeld:  na het opstaan, tandenpoetsen of avondeten een nieuwe goede gewoonte toepassen zoals het doen van rug oefeningen.

  • Maak een back-up plan (als-danplan)

  Als ik die oude gewoonte doe, dan

  Bijvoorbeeld: Als ik op mijn telefoon kijk uit verveling, dan ga ik 10 minuten wandelen.

  “The secret of change Is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new”