a

Feit of fabel: Is spierpijn essentieel voor resultaat?

Spierpijn! We zijn er allemaal wel bekend mee. Dat gevoel van flinke pijn in de spieren waarbij de meest simpele taken tig keer zwaarder worden. Het is heel normaal (zeker bij nieuwe soorten inspanning) om gedurende de dagen na de inspanning last te hebben van de spieren.

Omdat spierpijn meestal optreedt na een nieuwe activiteit of routine, concluderen veel mensen dat dit ‘beter’ is dan wat ze voorheen deden. Na enkele weken van een bepaalde routine in het sporten, gooien de meeste mensen deze routine compleet om. Dit omdat er dan meestal geen spierpijn meer aanwezig is. Spierpijn wordt hierbij als maatstaaf gebruikt.

Ook veel trainers gebruiken dit principe bij het trainen van cliënten. Het feit dat je trainer je zo sloopt dat je dagenlang kreupel loopt, is geen teken dat de training kwalitatief goed is. Elke trainer kan je het gevoel geven alsof je meerdere keren bent aangereden door een stoet raceauto’s op de Duitse snelweg. Maar kwalitatieve training zit hem in de mogelijkheid tot continue vooruitgang. Als je na verloop van tijd sterker wordt en beter wordt in de oefeningen, boek je vooruitgang.

Elke training iets anders doen en continu de spierpijn opzoeken kan je mogelijk beperken, in plaats van je vooruit helpen. Streef naar steeds een stukje sterker worden en zwaarder tillen, ook al heb je geen spierpijn.