a

Energie

Energie en voedingsstoffen
Iedereen wil tegenwoordig gezonder gaan eten, maar is erg op zoek hoe dit aan te pakken. Het is handig om te beginnen met het berekenen van je benodigde behoefte aan macro- en micronutriënten (voedingsstoffen). Uiteindelijk is de energiebalans namelijk leidend: wat gaat er in en wat gaat er uit? Waarvoor heb je deze nutriënten dan eigenlijk nodig en wat zijn de gezondheidseffecten ervan? In deze serie gaan we beginnen met het uitleggen wat energie dan is, vervolgens vertellen we iets over macrovoedingsstoffen en uiteindelijk iets over microvoedingsstoffen. Wanneer dit duidelijk is kan je overgaan tot het berekenen van jouw ideale behoefte. Ook zal dit in deze reeks van blogs aan bod gaan komen.

  Energie
  Energie is nodig voor verschillende processen in je lichaam. Deze energie zit in je voedsel en wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kCal). De exacte vertaling van een kilocalorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één kilogram water één graad Celsius in temperatuur te verhogen.

  Op verschillende verpakkingen wordt ook de term joule gebruikt. Een tijd geleden is de term calorie vervangen door joule (kJ), maar is de praktijk praat eigenlijk iedereen alleen maar over kCal. Mocht je toch van joule uitgaan, dan is het handig om te weten dat 1 kCal gelijk is aan 4,1868 kJ.

  De energieleverende voedingsstoffen in onze voeding zijn vetten, eiwitten, koolhydraten en alcohol. Deze stoffen worden in de lever afgebroken tot het lichaam er iets mee kan (bouwstoffen). Stoffen waar je dan aan kan denken zijn glucose, vetzuren en aminozuren. Nog verder in het lichaam, de zogenaamde mitochondriën, vindt verdere afbraak plaats. Hierbij komt energie vrij in de vorm van adenosine trifosfaat (ATP). Dit is de uiteindelijke vorm waarmee onze spieren bijvoorbeeld kunnen samentrekken.

  De calorische waarde van energieleverende voedingsstoffen zijn:

  1 gram vetten = 9 kCal
  1 gram eiwitten = 4 kCal
  1 gram koolhydraten = 4 kCal
  1 gram alcohol = 7 kCal

  Wij hopen dat we je vandaag uit hebben kunnen leggen wat energie is in ons lichaam en waar we dit vandaan halen. Volgende week gaan we dieper in op de energieleverende voedingsstoffen: de macronutriënten.In de tabel kan je de calorische waarde van de verschillende energieleverende voedingsstoffen zien.