a

De touwtjes laten vieren in het weekend?

Wat wij veel terugzien in de praktijk is dat klanten zich goed aan hun voedingspatroon kunnen houden gedurende de week. In het weekend valt deze structuur vaak weg en wordt er sneller gekozen voor minder verantwoorde keuzes die wat meer calorieën bevatten. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat aan het einde van de week geen resultaten worden behaald. Hoe kun je toch genieten in het weekend en ondertussen wel resultaten behalen?

Wat vaak gedacht wordt is dat wanneer je doordeweeks je voedingsplan volgt er ruimte in het weekend is om meer te eten. Tot bepaalde mate kan dit ook wel, maar vaak zie je dat het meerdere momenten over het weekend heen worden waar meer en calorierijker gegeten wordt. Daarnaast worden er dan ook nog wat alcoholische versnaperingen genuttigd en zo wordt heel de week ongedaan gemaakt qua resultaat.

De energiebalans is altijd leidend dus dat houdt in dat als je wil afvallen dat er meer energie (kcal) verbruikt moet worden dan er binnenkomt. Je kunt hiernaar kijken op weekbasis. Stel je eet 7 dagen in de week 2000 kcal en je verbruikt er 2500; dan heb je een tekort van 500 kcal. Maar eet je doordeweeks 2000 kcal en op zaterdag 3500 kcal en zondag 4000 kcal, dan houd je geen tekort meer over en zul je dus niet afvallen. Het is daarom erg belangrijk dat je een plan hebt om hier mee om te gaan!

Hieronder enkele tips om hier goed mee om te gaan:

  • Zorg voor structuur over de dag heen en plan je dag vooruit. Ga je ’s avonds uit eten of wat drankjes drinken? Probeer overdag wat meer kcal te “bufferen”. Eet bijvoorbeeld bij het ontbijt en lunch wat kleinere porties koolhydraten en vetten, maar in plaats daarvan meer groente en fruit!
  • Maak een specifiek plan om goed om te gaan met moeilijke situaties. Tip: schrijf dit uit. Houd je zelf aan dit plan en gebruik hiervoor geplande interventies. Voorbeeld: Je bent uit eten en in plaats van dat je het halve mandje brood leegeet pak je nu maar één stukje.
  • Voorkom honger, dus eet een beetje van tevoren. Dit zorgt voor betere en meer bewuste keuzes omdat je dan lichtelijk verzadigd bent. Zo begin je minder snel aan het brood of bestel je grotere gerechten. Daarnaast heb je überhaupt iets minder honger waardoor je sneller vol zit.
  • Drink twee grote glazen water (idealiter met koolzuur) voor een maaltijd. Dit zorgt voor een vollere maag en daardoor een verzadigder gevoel. Ook tijdens de maaltijd helpt het om koolzuurhoudend water te drinken.
  • Houd een voedingsdagboek bij (Food-app van Virtuagym) om ervoor te zorgen dat je binnen je voedingsdoel blijft. Meten is weten dus dit zorgt voor bewustwording en een stok achter de deur om binnen je doel te blijven!