a

Cardio voor vetverlies

Wanneer iemand begint met fitness voor vetverlies denken veel mensen direct aan cardio. Jezelf helemaal doodzweten op de loopband, crosstrainer of hometrainer: daardoor vliegen de vetcellen van je lichaam, zo wordt veel gedacht. Is dit eigenlijk wel zo? In hoeverre is cardio een goede tool om je vetpercentage te verlagen? Of zijn er meer efficiëntere/effectievere methoden?

Cardio als vetverbrander
De meeste mensen doen cardio omdat het vet verbrandt. Veel studies laten vrij spannende nummers zien qua vetverbranding. Wanneer je echter naar de daadwerkelijke hoeveelheid vet die verbrand wordt tijdens een trainingssessie kijkt, dan zijn deze cijfers minimaal. Je praat dan eerder over enkele grammen vet dan dat je over grote getallen praat.

Wellicht komt dit dan omdat deze cardio op een te hoge hartslag is verricht. Want wanneer je cardio op een lage intensiteit verricht kom je in de ‘vetverbrandingszone’, toch?

De vetverbrandingszone
Je lichaam verbruikt voornamelijk vet als brandstof voor het verrichten van dagelijkse taken. Over het algemeen gebruikt je lichaam koolhydraten en vetten als energiebron. Wanneer het lichaam energie nodig heeft voor minder intensieve taken worden bij voorkeur voornamelijk vetten verbrand. Bij dit proces is echter wel zuurstof nodig. Doe je hoog intensieve inspanningen dan schakelt je lichaam over op een anaerobe verbranding en kan het lichaam niet langer rekenen op vet als primaire brandstof. Hierbij komen koolhydraten om de hoek kijken. Je verbrand echter nooit alleen vet of alleen koolhydraten. Dit werkt altijd hand in hand met elkaar, je lichaam heeft alleen voorkeuren in bepaalde situaties. Gebaseerd op bovenstaande wordt gedacht dat wanneer je dus cardio op lage intensiteit uitvoert, je voornamelijk vet verbrand tijdens deze inspanning.

We hebben het al vaker aangehaald, maar voor vetverlies maakt het niet uit hoeveel vet je acuut verbrand. In plaats daarvan is de energiebalans over een bepaalde periode het allerbelangrijkst! Je kan nog zo lang een cardiotraining doen als je wil: als je niet in een negatieve energiebalans zit, zal je nooit lichaamsvet verliezen.

Het maakt voor vetverlies dus niet uit op welke intensiteit je aan cardio doet. Het maakt niet eens uit of je je energiebalans verlaagd door cardio of minder eten: met dezelfde energiebalans zullen gewicht en vetverlies hetzelfde zijn. Het één is alleen wel efficiënter dan het ander. Simpel voorbeeld: een reep chocolade naar binnen werken duurt voor mij maximaal 5 minuten (winst = +650 kCal) en een uur loopband levert mij 650 kCal in de min op. Wanneer ik kies om die chocoladereep te laten liggen bespaar ik dus een uur inspanning op zo’n saaie loopband

Wel of niet doen?
Of je cardio zou moeten doen hangt puur af van de overweging. Doe je het omdat je dit leuk vindt? Uiteraard gewoon doen! Doe je het voor vetverlies? Dan kan het nog steeds werken, maar blijf bewust van het feit dat er véél efficiëntere manieren zijn. De juiste combinatie tussen training én voeding is veel effectiever. Zeker wanneer je dit op lange termijn kan volhouden!