a

Alcohol en body

Alcohol is slecht voor je gezondheid, daar is geen discussie over mogelijk. Recent onderzoek toont aan dat elke druppel alcohol er eentje te veel is. De gevolgen van alcohol drinken zijn groot en schadelijk voor je lichaam en je sportprestaties. In onze blog lees je meer over de gevolgen van alcohol en body.

Tot je 24e levensjaar ontwikkelt je lichaam hersencellen. Wanneer je alcohol drinkt sterven er hersencellen af die niet meer hersteld kunnen worden waardoor je blijvende schade oploopt zoals geheugenverlies. Een van de bekendste gevolgen van alcohol zijn toch wel je lever en je maag. Je lever is het zuiveringssysteem van je lichaam en moet hard werken om alcohol af te breken. Wanneer je te veel drinkt kan je lever permanent beschadigt raken. Daarnaast wordt je maag onrustig wat kan leiden tot braken. Maar je maag kan ook gewend raken aan de alcohol, waardoor de beschermende laag in je maag aangetast wordt en maagzweren op kan leveren. Verder verhoogd alcohol je bloeddruk wat zeer slecht is voor je hart- en bloedvaten en vergroot het de kans op kanker.

    Weetje: Hoe ouder, hoe drankzuchtiger. Gemiddeld drinkt iemand van 25 jaar 2 tot 3 keer per week alcohol, dit aantal stijgt per decennium en zo drinkt een 65-plusser 5 tot 6 keer per week.

    – Sportprestaties
    De lever zal ten alle tijden eerst de alcohol in je lichaam verbranden en pas daarna alle andere macro’s. Dit zorgt voor vele risico’s tijdens en na je sportprestaties.

    – Grotere kans op blessures
    Alcohol heeft een grote impact op je lichaam en de stofwisseling van organen. Zo beïnvloedt alcohol de opname, transport, het verbruik en de opslag van bijna iedere voedingsstof. Je maag absorbeert 1/5 van de alcohol, de rest komt direct in je bloed terecht. De invloed van alcohol is snel merkbaar wanneer het je hersenen en zenuwcellen bereikt. Het gevolg is dat je reactie, coördinatie, bewegingstechniek en je uithoudingsvermogen vermindert. Dit vergroot de kans op blessures.

    – Minder energie
    Een van de functies van de lever is dat het glycogeen (koolhydraten, oftewel je energiebron) opslaat. Wanneer je alcohol drinkt zal de lever dit als eerste verwerken. Dit verstoort de verbranding van de koolhydraten, waardoor je bloedsuikerniveau daalt en dus ook je sportprestaties verminderen. Je merkt al een groot verschil bij 2 glazen alcohol.

    – Uitdroging
    Alcohol versnelt het vochtverlies van het lichaam. Daarnaast drink je vaak in een korte tijd meer dan normaal. Om beide redenen zal je vaker een bezoek aan het toilet brengen. Hierdoor verliest je lichaam vitamines en mineralen, zoals zink. Uitdroging heeft direct invloed op je sportprestaties, juist omdat je tijdens sport ook veel zweet. Wanneer je alcohol blijft drinken stijgt de concentratie alcohol in je bloed, droog je nog meer uit en hierdoor word je al snel dronken met maar weinig alcohol.

    Weetje: hoe ouder je bent (50-plusser) hoe slechter je lichaam alcohol verwerkt. Hoe dat komt? Door een verminderde werking van de lever, afname lichaamsvocht, toename lichaamsvet en een lagere tolerantie voor alcohol. Resultaat? Eerdere orgaanschade.

    Hopelijk ben je de volgende keer jezelf bewust van de gevolgen van alcohol op jouw gezondheid en sportprestaties. Doorbreek je automatische piloot om altijd ‘gezellig’ mee te doen met de andere en minder je alcoholgebruik.  Hieronder geven we je wat tips om je alcoholgebruik te minderen of stoppen:

    Tips

    – Drink geen alcohol nadat je gesport hebt.

    – Drink de avond voordat je gaat sporten geen tot weinig alcohol.

    – Een van de meest gemakkelijke oplossing, ga bobben!

    – Behandel alcohol als taart, dat eet je ook niet iedere dag.

    – Maak duidelijke afspraken met jezelf of en hoeveel je gaat drinken, en houd je daaraan!

    – Toch een uitschieter? Dan drink je minimaal een week geen alcohol.

    – Een of meerdere keren per jaar een alcoholvrije periode.

    Bron: de website van gezondheidsnet.nl en sport.nl