a

7 Tips om je groente inname te verhogen

De gemiddelde Nederlander eet 127 gram groenten per dag. Hoe ouder de doelgroep, hoe meer groenten er gegeten worden. De doelgroep mannen en vrouwen tussen 19 en 50 jaar at gemiddeld 130 gram, terwijl de doelgroep van mannen en vrouwen tussen 51 en 69 jaar oud 150 gram groenten gemiddeld at. Bovendien wordt er op oudere leeftijd vaker per week groenten gegeten dan op jongere leeftijd.

Het avondeten blijkt hét moment te zijn om groenten te eten. Maar liefst 85% van de dagelijkse inname wordt tijdens deze maaltijd gegeten.

  Hoeveel groente krijg jij per dag binnen? En krijg jij iedere dag groente binnen?

  Lees deze tips om het jezelf een beetje makkelijker te maken.

  Geen fan van groente? Ook daar hebben we tips voor!

  • Verhoog de portie groenten bij de warme maaltijd

  Probeer bij de avondmaaltijden je bord te vullen met minimaal 50% groente. Vul de rest van je bord in met 25 % koolhydraten en 25% eiwitten.

  • Eet rauwkost op je boterham of cracker

  Extra groenten leveren de nodige vitamines en mineralen, maar zorgen er daarnaast ook voor dat je eerder verzadigd bent en minder grote porties eet. Bij rauwkost hoef je niet alleen te denken aan sla, tomaat en komkommer, maar voeg bijvoorbeeld eens paprikareepjes, worteltjes, radijsjes of witte kool toe.

  • Eet bij elke maaltijd groente, ook bij je ontbijt

  Maak eens een groenteomelet. Hieraan kun je alle groente toevoegen die je nog in huis hebt: prei, paprika, champignons, doperwten etc.
  Maar varieer ook eens met je havermout door er een wortel doorheen te raspen. De variaties zijn eindeloos!

  • Zorg dat je altijd voldoende groenten in huis hebt

  Beschikbaarheid van groente in erg belangrijk als je wil werken aan het verhogen van je groente inname. Neem groente op in je boodschappenlijstje!

  • Maak groentesoep

  Maak aan het einde van de week een goedgevulde soep met alle restjes groenten. Een goedgevulde soep kan als lunch, tussendoortje of avondmaaltijd. Op deze manier verhoog je jouw groente inname en hoef je geen groente weg te gooien!
  Er zijn daarnaast nog vele soorten soep die je ook altijd kunt proberen zoals: pompoensoep, courgettesoep, aspergesoep, doperwtensoep en broccolisoep!

  • Maak een lunchsalade

  Salade heeft vaak het imago dat het niet praktisch is om mee te nemen naar werk, maar dat valt hartstikke mee! In de tijd dat je 4 sneeën brood smeert kun je ook een salade maken.
  Gebruik hiervoor eventueel groenten die je over hebt van de dag ervoor.
  Combineer groene bladgroenten met groenten in alle kleuren. Je kunt de salade aanvullen met noten, pitten of een gekookt eitje. Voor een rijk gevulde salade kun je ook nog peulvruchten, pasta, rijst of quinoa toevoegen.

  • Lekkere tussendoortjes

  Groenten kun je gerust onbeperkt eten. Verschillende groenten in plakjes en reepjes met bijvoorbeeld een hummus dip.