a

5 tips voor een gezond leven tot 100 jaar

Hoe word je honderd? Mensen worden alsmaar ouder. Onze levensverwachting wordt langer. Maar dat wil niet zeggen dat we ook gezond ouder worden. Sterker nog, we worden alleen maar ouder en ook langer ziek ouder. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Jij en ik willen natuurlijk zo oud mogelijk worden, zodat we met onze kinderen, kleinkinderen, onze geliefden zo lang mogelijk kunnen genieten van het leven. Maar wel op een gezonde en vitale manier, want wat heeft het leven anders voor zin als je niet volop van het leven kan genieten? Hoe word je honderd? Daar zijn heel veel onderzoeken naar gedaan. Er is zelfs een heel mooi boek over geschreven hoe je honderd wordt en daar staan een tiental tips in uitgeschreven hoe dat jij zo oud mogelijk kunt worden en dat op een zo gezond mogelijke manier. Wat ze daarbij hebben gedaan is dat ze hebben gekeken naar een vijftal Blue zones in de wereld. Dat is bijvoorbeeld Alaska, maar ook de Amazones, Italië en Japan.

Het grappige is dat ze hebben gekeken naar hoe die mensen leven, wat eten ze, wat drinken ze en wat doen ze aan sport? Bewegen ze? Wat doen zij nou? En hoe komt het dan dat zij allemaal zo oud worden? Zaken als obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, al die ziektes komen daar veel minder voor dan in de rest van de wereld. Ook zien voedingspatronen er anders uit. In Alaska eten ze bijvoorbeeld wel 70% vet. We hebben allemaal al een keer gehoord dat koolhydraten slecht voor je zijn, net zoals suikers. Maar er zijn dus ook stammen in Zuid Amerika waarvan hun eten uit 70 tot 80% uit koolhydraten bestaat. Sterker nog, die mensen die drinken ook allemaal een kokosnoot per dag. En kokosmelk is puur suiker. Hoe komt het dan dat al die ziektes daar niet voorkomen? Er zijn eigenlijk een vijftal punten die ik het meest belangrijk vind, die jij ook toe kunt gaan passen.

Dat jij dus zo oud mogelijk kunt worden op een vitale manier. Het allerbelangrijkst is eet 80% van je energiebehoefte en dat betekent dat al die bevolkingsgroepen niet eten totdat ze bomvol zitten. Waarschijnlijk heb je van je ouders geleerd dat je je bordje leeg moet eten en dat je niks mag laten staan, want weggooien is zonde. Maar om dus zo vitaal en gezond mogelijk te blijven, eet je gewoon tot je een verzadigd gevoel hebt. Dat je dus vol zit. Eet rustig, kauw veel op je voeding, drink daarbij ook nog wat water en ga bij jezelf te rade; zit ik vol? Of heb ik een gevuld gevoel? En al deze groepen van die vijf Blue zones, die eten dus allemaal tot 80% van hun energiebehoefte, betekent dat dat enorm veel gezondheidsvoordelen oplevert?

Punt nummer twee. Dit heeft even niks met je voeding of training te maken, maar één van de belangrijkste punten ga nooit met pensioen. Het is super belangrijk dat zelfs als je met pensioen bent, dat je een reden vindt om op te staan voor die dag. Je ziet namelijk bij heel veel mensen dat ze met pensioen zijn en dan plots geen invulling meer hebben van hun dag. Ze weten niet meer wat ze moeten gaan doen, ze slapen een keer lekker uit en bedenken dan of ze misschien op hun kleinkinderen moeten passen of in de tuin gaan werken. Maar het is onwijs belangrijk dat je een dag invulling hebt waarbij je ook echt het gevoel hebt dat je een betekenis aan iets groters levert. Het is een feit dat mensen lang blijven werken. Dat betekent dus ook dat ze lang een bijdrage ergens hebben en dat ze op een regelmatige manier nog steeds opstaan. En daarbij dus echt invulling aan hun dag geven. En dat zorgt er dus ook voor dat je een langere levensverwachting hebt. Dat betekent dus niet dat ik zeg dat je nooit met pensioen mag gaan, Dus dat als jij je leven lang bouwvakker bent geweest, dat je dan maar tot je tachtigste bouwvakker moet zijn. Dat is helemaal niet, maar zorg dat je een doel/dag invulling hebt. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen op gebieden die jij heel interessant vindt. Maar zorg ervoor dat je betekenis hebt en het liefst een betekenis ook voor een ander. Dat geeft je voldoening en dat zorgt dus voor een lange levensverwachting.

Het derde punt is doe minimaal twee keer per week aan spierversterkende oefeningen. En daarbij bedoel ik helemaal niet dat je moet gaan bodybuilden, maar blijf je leven lang twee keer per week spierversterkende oefeningen doen. Waarom? Op het moment dat je dit doet, ben je veel meer in staat om jezelf op te vangen wanneer je bijvoorbeeld struikelt. Maar kijk nu ook eens naar al die e-bikes. E-bikes is een geweldige uitvinding. Mensen gaan veel meer fietsen, ze gaan veel meer de deur uit. Bewegen is veel meer. Super goede uitvinding, maar er zijn ook nog nooit zoveel verkeersdoden onder ouderen gevallen met e-bikes. En dat komt omdat die dingen loeizwaar zijn waardoor je ze vaak niet kunt houden, dus daar zul je jezelf op moeten voorbereiden. Doe dus zeker twee keer in de week aan krachttraining. Kan je al heel simpel in de sportschool doen, maar zorg ervoor dat je spieren en gewrichten sterk genoeg zijn om jezelf op te kunnen vangen. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker dit wordt. Want ook hoe ouder we worden, hoe sneller je spiermassa afneemt en daarbij dus ook de botdichtheid afneemt. Net op het moment dat die spieren niet meer aan die botten trekken heeft je lichaam zoiets van: hey, ik hoef die botten niet meer zo stevig te houden, dus zullen je botten steeds iets brozer worden. Daarbij vergroot je dus ook de kans op botbreuken, dus regelmatig blijven trainen is onwijs belangrijk! En ja, daarbij heb je levenslang.

Dan nummer vier. Eet zoveel mogelijk van wat er op dat moment in het seizoen beschikbaar is. Kijk je dus naar die vijf gebieden in de wereld. Zij eten allemaal zoveel mogelijk natuurlijke producten wat er daar beschikbaar is. Dus de één eet onwijs veel vis, de andere eet juist onwijs veel fruitsoorten. Zij doen het met wat er daar beschikbaar is. Iedere maand is er wel een groente of fruit, op dat moment rijp of eetbaar, dus eet daar dan zoveel mogelijk van. Daarmee wil ik dus ook zeggen dat je wat minder moet eten van groente en fruitsoorten die eigenlijk helemaal niet voorkomen in jouw gebied. Dus groeien er in jouw regio eigenlijk helemaal geen banaan. Dan is het niet aan te raden superveel bananen te gaan eten. Maar zijn bijvoorbeeld tomaten bij jou op dat moment in het seizoen? Eet dan juist daar wat meer van. Ga daar veel mee experimenteren en dan zul je echt merken dat dat heel veel doet voor je gezondheid en ook hoe je je voelt qua energie.

En dan de laatste: minimaal x aantal stappen per dag. Het heeft niks met voeding te maken dit, maar puur met beweging. De meest gezonde manier van bewegen is in mijn ogen gewoon wandelen. Superveilig. Je wil niet weten wat het doet voor je cardiovasculaire systeem. Goed voor je longinhoud en voor je hartje. Je gaat minimaal 7000 stappen per dag zetten. Je hoort heel vaak die tienduizend stappen, maar ik denk dat met een kantoorbaan, of je zit veel in de auto dat al best wel een uitdaging is om 4000 tot 5000 stappen te zetten. En ik hoop dat jij nu denkt: 5000, dat haal ik makkelijk, maar er zijn legio mensen in ons land die niet de 5000 stappen per dag halen. Dan kan ik wel zeggen ga naar tienduizend, maar dat is een verdubbeling. Weet je hoeveel dat je dan extra moet bewegen? Dus kijk naar hoeveel dat je nu wandelt op een dag en tel daar bijvoorbeeld eens 2000 stappen bij op. Als je dan aan de 7000 komt of meer perfect. Kom je niet aan die 7000? Dan moet je echt die stap maken naar 7000 wil je daar gezondheidsvoordelen aan hebben.

Dus nogmaals samenvattend: hoe word je honderd op een zo gezond mogelijke manier?

– Eet dus 80% van je energiebehoeften
– Ga nooit met pensioen.
– Doe twee keer per week minimaal aan spierversterkende oefeningen
– Eet zoveel mogelijk wat in het seizoen is.
– Zet minimaal 7000 stappen per dag.

Als je dit gaat uitvoeren voor de rest van je leven, dan zul je ook zoveel mogelijk uit je leven gaan halen.