a

4 tips om je productiviteit te verhogen

Je hoort mensen vaak zeggen: “zaten er maar meer uren in een dag”. Herken jij jezelf daar ook in? Gelukkig kun je ook meer uren uit je dag halen als je maar effectief je tijd besteed. Wij hebben 4 handige tips voor je hoe je je productiviteit verhoogt zodat er meer tijd overblijft voor andere dingen!

  Tip 1: Begin de dag met de lastigste taak

  Mark Twain schreef ooit “If it’s your job to eat a frog, it’s best to do it first thing in the morning. And If it’s your job to eat two frogs, it’s best to eat the biggest one first.” Hiermee bedoelt hij dat je het beste de dag kan beginnen met hetgeen waar je het meest tegenop ziet. In de ochtend is je wilskracht het hoogst dus als je slim bent maak je hier ook gebruik van. Daarnaast zorgt het ook voor extra wilskracht zodra je klaar bent met de voor jou lastigste taak van de dag. Deze kun je dan weer gebruiken voor de rest van de dag waar je het werk doet wat je al leuker vindt!

  Tip 2: Doe iets meteen wanneer het maar maximaal 2 minuten kost

  Simpele taken kunnen soms veel moeite kosten om te doen. Wanneer je meerdere dingen uitstelt kan dit uiteindelijk steeds meer tijd gaan kosten. Niemand heeft namelijk zin om bijvoorbeeld een grote bende op te moeten ruimen. Dit hoeft gelukkig ook niet wanneer je alles meteen opruimt nadat je iets gebruikt hebt. Dit kost veel minder moeite en tijd dan het steeds maar uitstellen en erger laten worden. Daarnaast zul je zelf ook chaotischer in je hoofd zijn als je werkplek of leefruimte chaotisch is. Ruim dingen dus meteen op zodra je het niet meer nodig hebt en je zult meer rust in je hoofd krijgen!

  Tip 3: Stop met multitasken (wat je niet kan)

  Het is een mythe dat je kan multitasken. Probeer maar eens 2 gesprekken tegelijk te voeren, dat gaat lastig worden. Mensen die zeggen dat ze kunnen multitasken kunnen waarschijnlijk wat sneller schakelen tussen taken dan anderen. Desondanks kost het altijd tijd om weer te focussen op de taak waar je mee bezig was als je afgeleid wordt door iets anders. Het kan je productiviteit dus flink verbeteren als je 1 taak prioriteit geeft op dat moment. Dit kunnen werk gerelateerde taken zijn, maar dit gaat ook op voor bijvoorbeeld de gesprekken die je hebt met dierbaren. Luister eens goed wat ze te zeggen hebben! Ook als je zelf in de sportschool traint kun je efficiënter werken als je de volledige focus daarop legt in plaats van dat je constant op je telefoon zit of gesprekken met andere sporters hebt.

  Tip 4: Zeg vaker nee

  Heb je vaak verplichtingen waar je spijt van hebt dat je geen “nee” hebt gezegd toen je werd gevraagd? Dan kun je zeker baat hebben bij vaker “nee” te leren zeggen. Je zult namelijk ook vaker gevraagd worden voor kleine klusjes als jij altijd degene bent die klaar staat voor anderen en altijd “ja” zegt. Maar wanneer je ouder wordt en tijd steeds schaarser wordt, is het belangrijk dat je prioriteiten gaat stellen. Vaker voor jezelf kiezen en bepalen wat je zelf wil doen gaat ervoor zorgen dat je voor je gevoel veel meer tijd over hebt in een dag. Daarnaast zorgt dit ook weer voor een autonomer en zinvoller leven!