a

Bereik ook je doel, net als Anne

”In februari 2020 merkte dat ik steeds meer last kreeg van mij rug tijdens en na het paardrijden. Ik had overdag mijn kantoorbaan dus ik was altijd blij als ik na mijn werk naar de paarden kon. Heerlijk buiten zijn en lekker bewegen. Dat ik nu juist pijn kreeg tijdens mijn favoriete bezigheden was dan ook heel vervelend.”

Ik kon er zelf niet echt een vinger opleggen en ging daarom naar een ruiter fysio. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in je houding en de bewegingen die je maakt met paardrijden. Zij had het vermoeden dat er meer aan de hand was en heeft me daarom doorverwezen naar het ziekenhuis om foto’s te laten maken van mijn rug. De uitslag daarvan was dat ik inderdaad een scoliose in mijn rug heb.

“Samen met mijn ruiter fysio heb ik gewerkt aan mijn houding en beweging rondom de paarden, maar ook in het dagelijkse leven had ik best wel wat last van mijn rug.”

Zij raadde mij daarom aan om ook aan de gang te gaan met mensendieck therapie. Ik heb 3 jaar lang intensieve begeleiding gehad van die therapeut en mijn houding en bewegingen waren een stuk verbetert. Maar ik merkte wel dat ik nog steeds niet alles makkelijk kon doen, zoals een emmer met dweil water verplaatsen. Ik miste echt nog een stukje kracht. 

En zo kwam ik in 2023 bij Optimum Change terecht. Ik zocht een sportschool met goede begeleiding omdat ik heel bang was de oefeningen verkeerd te doen, of oefeningen te doen die niet geschikt waren voor mijn rug. Ik heb in mei een paar proeflessen gedaan en was gelijk enthousiast door de fijne begeleiding en sfeer die er onderling is. 

Omdat ik echt een leek was op het gebied van de oefeningen, en we erachter kwamen dat ik heel veel wel kan, maar juist goed moet letten op de uitvoering zodat het mijn rug niet verder belast ben ik begonnen met onbeperkt sporten én daarnaast 1x in de week personal training. Tijdens die personal training konden we extra aandacht besteden aan wat wel en niet kon, en zorgde mijn trainer ervoor dat ik alle oefeningen goed en recht uitvoerde. Ik moest vooral hard aan de bak om wat buikspieren te gaan gebruiken dus was het heel fijn dat mijn trainer elke week nieuwe oefeningen had die geschikt waren voor mijn persoonlijke doel. Ik had een fijne klik met mijn trainer dus de trainingen waren elke week naast het harde werken ook gezellig waardoor ik altijd zin had om te gaan.

Nu zijn we bijna een jaar verder en inmiddels kan ik zoveel dingen veel gemakkelijker doen. Die emmer met dweil water verplaatsen is nu geen probleem meer, of trappen lopen op je werk zonder dat je compleet buiten adem bent. Ik merk dat je door alle trainingen  ook in het dagelijks leven de juiste spieren gebruikt en net even anders gaat staan als je iets oppakt. Wij zijn thuis de tuin aan het verbouwen en ik had nooit verwacht dat ik daar zoveel mee kon helpen, zonder de volgende dag in de kreukels te liggen.  

Het lastige voor mij was op een gegeven moment mijn gewicht, ik bleef maar afvallen. Alle doelen waren behaald dus heb ik een tijdje met mijn coach wat meer aandacht besteed aan wat ik nou at. Ik ben geen grote eter en door de vragen die hij stelde realiseerde ik me dat ik soms weleens maaltijden oversloeg. Door hier samen over te praten word je je er meer bewust van en ga je er beter opletten. Letterlijk die stok achter de deur. 

Inmiddels sport ik 1x per week, dit is voor mij heel fijn omdat ik die les flexibel kan inplannen naast het drukke dagelijks leven. Met die 1x per week kan ik alles vasthouden wat ik heb opgebouwd. En dankzij de begeleiding is mijn gewicht nu ook weer stabiel. 

“Ik ben heel erg blij en dankbaar voor de betrokken trainers en coaches bij Optimum Change. Er is echt persoonlijke aandacht voor iedereen, wat je situatie ook is.”