a

Verbrand je meer
vet wanneer je zweet?

Dit lijkt plausibel maar helaas blijkt het niet waar te zijn. Natuurlijk verlies je gewicht maar dat is voornamelijk vocht en zout en dat zegt verder niks over vetafname. Vet verlies je ook niet door te zweten, maar voornamelijk doordat je het uitademt. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je intensief sport je gaat zweten, maar het zweten zelf zorgt niet voor vetafname. Je hoeft dus niet met een vuilniszak om in hoge temperaturen te cardioën om meer vet te verliezen. Je verliest wel meer vocht, maar dit is een tijdelijk effect en je lichaam zal vanzelf weer naar een evenwicht toe gaan. Zweten doe je zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Doordat er vocht wordt verdampt, koelt je lichaam af. Dit proces kost verder geen energie. Het is juist zo dat koude temperaturen zorgen voor meer kcal verbruik. Het kost energie om je lichaam op te warmen. Een kcal is letterlijk de hoeveelheid energie die nodig is om een liter water met 1 graden celsius op te warmen. Wanneer het koud is moet je lichaam energie gebruiken om op te warmen en dit zorgt voor een hoger energieverbruik.

Is het slim om de thermostaat omlaag te draaien om meer vet te verbranden?
Dit is helaas geen goede manier om af te vallen. Je kcal verbruik stijgt namelijk wel, alleen wat je in onderzoek ziet is dat je hongergevoel ook flink stijgt, waardoor je zelfs meer gaat eten dan je verbruikt. Netto kan dit dus zelfs voor een averechts effect zorgen dus dit is zeker niet aan te raden.

Uiteindelijk blijft de energiebalans leidend. Wil je vet verliezen? Dan moet je zorgen dat er meer energie uitgaat dan erin komt. Oftewel je moet meer kcal verbruiken dan dat je binnenkrijgt door voeding. Of je nou zweet of niet; dan ga je vet verliezen!