Afvallen tijdens de zwangerschap: mag dit wel?
Je bent zwanger. Een prachtig moment! Je voelt je gelukkig, maar ook een beetje bezorgd over de veranderingingen in je lichaam. Misschien was je de laatste tijd bezig met wat gewicht verliezen of ben je altijd op een fijn gewicht geweest en ben je deze veranderingen niet gewend.
Terwijl je buik groeit, merk je dat je gewicht toeneemt. Je weet ook wel dat dit een natuurlijk proces is, maar het roept ook vragen op. Is het mogelijk, of zelfs verstandig, om te proberen af te vallen tijdens je zwangerschap?
Met tegenstrijdige adviezen van vrienden, familie en online, voel je je misschien onzeker over wat het beste is voor jou en je baby. Deze blog is daarom bedoeld om een licht te werpen op deze complexe vraag. Hier vind je de antwoorden die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken voor jouw gezondheid en die van je baby wanneer het gaat over afvallen tijdens de zwangerschap.
Wat gebeurt er met het gewicht tijdens een zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap is gewichtstoename normaal en zelfs noodzakelijk voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Het lichaam bereidt zich voor op de groei van de baby, wat leidt tot een natuurlijke toename van het gewicht. Echter, elke zwangerschap is uniek en de gewichtstoename kan variëren. Algemeen genomen zal je tussen 11 en 20 kilogram aankomen. Maar dit is wederom erg persoonsafhankelijk en je mag hier niet aan vasthouden. De een zal meer in gewicht aankomen dan de ander.
Hoe komt het dat je soms onbedoeld afvalt terwijl je zwanger bent?
Onbewust afvallen tijdens de zwangerschap kan voorkomen, vaak in het eerste trimester door ochtendmisselijkheid en verminderde eetlust. Andere oorzaken kunnen stress, hormonale veranderingen of gezondheidsproblemen zijn. Het is belangrijk dit met je arts te bespreken.
Daarnaast gaan veel vrouwen gezonder eten tijdens de zwangerschap. Je wil immers direct het beste voor je kindje en dit begint nu al. Wat hierdoor echter vaak gebeurt is dat je minder calorieën binnenkrijgt dan “normaal”. Hierdoor kom je in een negatieve energiebalans en zal je juist gewicht verliezen.
Mag je überhaupt wel afvallen als je zwanger bent? Wat zijn de voor- en nadelen?
Het actief nastreven van gewichtsverlies tijdens de zwangerschap wordt meestal niet aangeraden, omdat het kan leiden tot onvoldoende voedingsstoffen voor de baby. Echter, bij overgewicht kan een arts soms een mild dieet aanbevelen. Overleg altijd met een zorgverlener.
Ben je gezonder gaan eten en hierdoor wat afgevallen? Dit hoeft niet het geval te zijn. De energiebalans is namelijk altijd leidend. Krijg je minder calorieën binnen, dan je verbrandt: dan val je af. Door wat meer vetten in je voedingspatroon te integreren (en hier wordt je niet dikker van) kan je gezond blijven eten en op een makkelijker manier wat meer energie tot je nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld noten & avocado.
Zwangerschap in combinatie met een dieet. Welke voedingsstoffen heeft je baby echt nodig? En waar kan je minderen?
Tijdens de zwangerschap zijn bepaalde voedingsstoffen essentieel, zoals foliumzuur, ijzer, calcium en eiwitten. Het is niet verstandig om drastisch te minderen met calorie-inname. Focus in plaats daarvan op een gebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen. Dit hebben we ook in de vorige alinea besproken 🙂.
Hoe kan je bewust afvallen tijdens een zwangerschap?
Als afvallen wordt overwogen tijdens de zwangerschap, moet dit altijd onder medische begeleiding gebeuren. Gezonde voeding en lichte fysieke activiteit, zoals wandelen of zwemmen, kunnen aanbevolen worden. Vermijd strenge diëten of zware training.
Tips om gezond af te vallen (Do’s en don’ts)
Do’s: Kies voor voedzame, onbewerkte voedingsmiddelen, blijf gehydrateerd, en overleg met een diëtist. Hierbij gaan wij altijd voor een 80/20 regel. Zorg ervoor dat 80% van je totale voedingsinname bestaat uit veel vlees/vis/groente & fruit. Drink voldoende water (minstens 8 glazen per dag), maar geef jezelf ook wat ruimte om dingen te pakken waar je zin in hebt. Natuurlijk is het niet verstandig om complete repen chocolade dagelijks naar binnen te werken, maar je hebt ook nog een leven en mag jezelf zeker eens verwennen met wat lekkers! Dit is ook exact waar wij je bij kunnen helpen tijdens onze begeleidingsprogramma’s.
Don’ts: Vermijd crashdiëten, te weinig eten, en overmatige lichaamsbeweging. Luister altijd naar je lichaam en de adviezen van je zorgverlener.
Waar nog extra rekening mee te houden?
Elke zwangerschap is uniek. Als je zorgen hebt over je gewicht of dieet tijdens de zwangerschap, is het essentieel om dit met je arts of verloskundige te bespreken. Zij kunnen gepersonaliseerd advies geven dat aansluit bij jouw specifieke situatie.
Conclusie
Het belangrijkste tijdens de zwangerschap is de gezondheid en het welzijn van zowel moeder als baby. Afvallen mag nooit ten koste gaan van essentiële voedingsstoffen. Een gezonde, evenwichtige levensstijl is de sleutel.
Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken en wil je zo fit mogelijk het moment van bevallen in? Hier hebben wij al veel vrouwen succesvol mee geholpen en hen zo op een gezonde manier begeleid tijdens hun zwangerschap. Hier heb je niet alleen voordelen van tijdens de zwangerschap, maar ook hierna. Hoe gezonder jij de bevalling ingaat, hoe sneller en beter je herstelt en dus ook meer energie je voor jouw kindje hebt.
Bekijk hier de mogelijkheden of plan een vrijblijvende kennismaking via de knop hieronder.